Ραγάδες - Πώς να απαλλαγείτε

Οι ραγάδες συνήθως συνδέονται με την εγκυμοσύνη, ωστόσο μπορεί να εμφανιστούν και κάθε φορά που το σώμα σας περνά από ραγδαίες αλλαγές, όπως κατά την εφηβεία ή μετά από απότομη αύξηση ή απότομη μείωση του βάρους. Οι ραγάδες συχνά είναι ένα παρεξηγημένο φαινόμενο. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι τις προκαλεί, αν και μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι εμφανίζονται λόγω των ορμονών που σχετίζονται με ορισμένες αλλαγές στο σώμα μας. Μερικές γυναίκες έχουν την τάση να αποκτήσουν ραγάδες, ενώ άλλες όχι. Αν κάποιος στην οικογένειά σας είχε ραγάδες, τότε είναι πολύ πιθανό και εσείς να αντιμετωπίσετε την ίδια μοίρα.


Η φωτεινή πλευρά σε όλα αυτά είναι ότι οι ραγάδες δεν προκαλούν προβλήματα υγείας. Επίσης, με τον καιρό, υπάρχει η πιθανότητα να εξασθενίσουν. Εκτός αυτού υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν αρκετά την κατάσταση. Αν έχετε ραγάδες τότε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να βρείτε ορισμένες σημαντικές πληροφορίες.  Θα μάθετε περισσότερα για το τι προκαλεί τις ραγάδες, τι μπορείτε να κάνετε γι 'αυτές και πόσο αποτελεσματικές μπορούν να είναι οι θεραπείες.

Τι προκαλεί τις ραγάδες;

Οι ραγάδες μπορούν να μοιάσουν με κόκκινες, ροζ ή μοβ λωρίδες. Μπορεί να εμφανίζονται και ως εσοχές, ή και γραμμές, ή ακόμα και ως ραβδώσεις με διάφορες αποχρώσεις όπως ροζ, λευκό, ή γκρι. Οι ραγάδες εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές όπως του στομαχιού, στους μηρούς, στους γοφούς, στο στήθος, στα μπράτσα, την πλάτη και τους ώμους.

Οι ραγάδες συνήθως συνδέονται με μια απότομη αλλαγή στο σώμα σας. Πολλές έγκυες γυναίκες, για παράδειγμα, εμφανίζουν ραγάδες σε διάφορες περιοχές στο σώμα τους. Στις έφηβες στις οποίες μπορεί να αυξηθεί το στήθος με αρκετά γρήγορο ρυθμό μπορούν να εμφανιστούν επίσης ραγάδες. Επίσης, εάν μια γυναίκα βάλει ή χάσει απότομα κιλά είναι αρκετά πιθανό και αυτή να εμφανίσει ραγάδες.

Αν μια γυναίκα εμφανίσει μεγάλο αριθμό από ραγάδες, τότε ίσως αυτό αποτελεί ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα της. Μερικοί γιατροί ισχυρίζονται ότι οι ραγάδες προκαλούνται από τις ορμονικές αλλαγές στο σώμα μας κατά την διάρκεια της αυξομείωσης του βάρους. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στα εφηβικά του χρόνια, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί σε παχουλές γυναίκες που είτε έβαλαν είτε έχασαν γρήγορα κιλά.


Ίσως να αναρωτιέστε αν είναι δυνατόν να απαλλαγείτε από τις ραγάδες. Λοιπόν, εάν είστε μία έφηβη, τότε τα νέα είναι ευχάριστα. Οι περισσότερες εφηβικές ραγάδες σιγά-σιγά εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Για τις γυναίκες όμως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Οι ραγάδες θα "ξεθωριάσουν" με το πέρασμα του χρόνου, αλλά δεν θα εξαφανιστούν εντελώς. Από την αρχή, ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση των ραγάδων είναι να αποφευχθεί η ταχεία αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους. Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τόσο πιο εύκολο θα είναι να απαλλαγείτε από αυτό.




Κρέμες - λοσιόν για τις ραγάδες
Μερικές λοσιόν, κρέμες ή άλλα προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν αρκετά την κατάσταση. Επιλέξτε μια κρέμα με ρετινοειδή, όπως Retin-A, Renova, Tazorac ή Differin. Τα ρετινοειδή βοηθούν στην αύξηση της παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα επιλέξτε κρέμες που περιέχουν και γλυκολικό οξύ (ένα συστατικό που βρίσκεται συνήθως στις κρέμες peeling). Οι έγκυες ή οι θηλάζουσες γυναίκες, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν προϊόντα που περιέχουν ρετινοειδή.

Επέμβαση με laser
Αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, η θεραπεία με λέιζερ είναι μια πιθανή επιλογή. Υπάρχουν ορισμένα "κέντρα ομορφιάς" που εξειδικεύονται στην απομάκρυνση των ραγάδων με τεχνολογίες laser. Αν αναρωτιέστε πόσο οδυνηρή είναι η θεραπεία με laser, απλά να είστε προετοιμασμένες για ήπιους μώλωπες και μικρό - πρηξίματα.

Φυσικές - σπιτικές κρέμες για τις ραγάδες
Εάν ανησυχείτε για τους κινδύνους των χειρουργικών επεμβάσεων με laser ή τη χρήση κρεμών και λοσιόν με χημικά στο δέρμα σας, ή αν απλά ψάχνετε για μια εναλλακτική λύση, τότε οι φυσικές - σπιτικές κρέμες - λοσιόν ίσως είναι η λύση. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η βιταμίνη Ε προλαμβάνει ή μειώνει τις ραγάδες ωστόσο αυτό δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι ισχύει με βεβαιότητα. Στα αρχικά στάδια δημιουργίας των ραγάδων, το έλαιο φύτρου σταριού μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. Οι σπιτικές κρέμες με βούτυρο κακάο είναι άλλη μια γνωστή συνταγή για την καταπολέμηση των ραγάδων. Τέλος το εκχύλισμα του φυτού Aloe Vera επίσης μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση.

dynamikhgynaika.blogspot.com

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι