Ποιες είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες δουλειές;..

 Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του περιοδικού
TIME, παρά το γεγονός ότι
75,000 δουλειές το μήνα
άνοιξαν κατά τη διάρκεια του
τριμήνου Απριλίου-Ιουνίου, ο
δείκτης ανεργίας των ΗΠΑ
έμεινε κολλημένος στο 8.2%.
Και τα νέα είναι χειρότερα αν δούμε τα είδη των δουλειών που δημιουργούνται: Δουλειές, δηλαδή, με πενιχρούς μισθούς και με ελάχιστα καθήκοντα.
“Κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων δεκαετιών, μια κατηγορία εργασίας ξεπέρασε όλες τις υπόλοιπες: Η εργασία προσωπικής εξυπηρέτησης (personal service). Οι δουλειές που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι οι κομμωτές, καθαριστές σπιτιών, φροντιστές ηλικιωμένων, σερβιτόροι σε εστιατόρια fast-food, κλπ”, προσθέτει το TIME.
Αυτές οι δουλειές πέρα από το το ότι είναι, στην πλειοψηφία τους, δουλειές που βοηθούν άλλους ανθρώπους, κατά κάποιο τρόπο, έχουν και άλλα κοινά: Δεν μπορούν εύκολα να ανατεθούν σε εργαζόμενους από το εξωτερικό, προσφέρουν πολύ χαμηλό μισθό και είναι εργασίες χαμηλών ικανοτήτων που μπορεί να τις κάνει και ένα απόφοιτος Γυμνασίου ή Λυκείου, συμπληρώνει το δημοσίευμα.
“Σύμφωνα με στοιχεία της Wall Street Journal, από το 1989 μέχρι το 2007, ο αριθμός των εργασιών προσωπικής εξυπηρέτησης αυξήθηκε κατά 36%. Αντίθετα, οι δουλειές που απαιτούσαν μέτριες ικανότητες (υπάλληλοι, εργαζόμενοι στη βιομηχανία, κοκ) αυξήθηκαν μόνο κατά 5% την ίδια περίοδο.”
“Μετά τη Μεγάλη Ύφεση, αυτή η τάση συνεχίστηκε: από το 2007 μέχρι το 2010, όταν οι δουλειές μειώθηκαν συνολικά κατά 6%, υπήρξε μια μείωση 12% στις δουλειές μέτριων ικανοτήτων, όταν οι δουλειές προσωπικής εξυπηρέτησης ήταν οι μόνες που αυξήθηκαν (2%).”
Το TIME, βέβαια, συμπληρώνει πως, πολλοί εργαζόμενοι σε δουλειές με πενιχρές αμοιβές κατέληξαν εκεί αφού πρώτα απέτυχαν να προσληφθούν σε κάποια καλύτερα αμειβόμενη, μετρίων ικανοτήτων, εργασία.
Αναφορά γίνεται στο δημοσίευμα και για την ανεργία των νέων μεταξύ 16-24 χρονών (16.1%). Νέοι οι οποίοι στην πραγματικότητα ανταγωνίζονται ηλικιωμένους που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ή που θέλουν να μείνουν στην αγορά εργασίας, έστω δουλεύοντας part-time, και οι οποίοι έχουν σαφώς μεγαλύτερη εμπειρία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως από τις 4.3 εκατ. εργασίες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια, τα 3 εκατ. έχουν πάει σε ανθρώπους άνω των 55 ετών.
Το άρθρο κλείνει υπογραμμίζοντας με έμφαση πως “είναι σαν οι παππούδες να παίρνουν τις δουλειές από τα εγγόνια τους. Και το χειρότερο από όλα είναι πως δεν είναι καν καλές δουλειές.”

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι