Βίντεο από την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού;

Ένα ερασιτεχνικό βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου φέρεται να απεικονίζει τη στιγμή της κατάρριψης τουρκικού αεροσκάφους από δυνάμεις του στρατού της Συρίας.
Στο βίντεο δεν φαίνεται το αεροσκάφος αλλά ακούγονται πυροβολισμοί και οι πανηγυρισμοί των στρατευμάτων που υποτίθεται ότι το κατέρριψαν.
Στο μεταξύ συνεχίζεται το διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Συρίας και Τουρκίας μετά την κατάρριψη του Τουρκικού F-4 από δυνάμεις του στρατού της Συρίας.
Τουρκία: Αναγνωριστικό το F4
Το αεροσκάφος το οποίο κατερρίφθη από τη Συρία δεν ήταν πολεμικό αλλά αναγνωριστικό, ένα F-4 Phantom, υπερηχητικό μαχητικό, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, σύμφωνα με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί το γεγονός ότι η Συρία κατέρριψε ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος και πρόσθεσε ότι θα γίνουν όσες ενέργειες απαιτούνται μετά από αυτό το επεισόδιο.
Επιπλέον υπογράμμισε ότι είναι συνηθισμένο τα μαχητικά αεροσκάφη να μπαίνουν στον εναέριο χώρο άλλων κρατών για λίγα λεπτά εξαιτίας της ταχύτητάς τους, ενώ πρόσθεσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το αν το αεροσκάφος κατερρίφθη εντός του τουρκικού εναέριου χώρου.
Το τουρκικό μαχητικό καταρρίφθηκε εχθές και κατέπεσε στην θάλασσα, ενώ οι δύο πιλότοι αγνοούνται και βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τη διάσωσή τους, αφού οι πρώτες αναφορές για σύλληψή τους από τους Σύριους αποδείχτηκαν αβάσιμες.
Από την πλευρά της Συρίας επαναλαμβάνεται πως το μαχητικό καταρρίφθηκε επειδή πέρασε τα σύνορα της χώρας χωρίς άδεια.
Με τους διοικητές του τουρκικού στρατού και των μυστικών υπηρεσιών για να συζητήσουν για τα μέτρα τα οποία θα λάβει η Τουρκία μετά την κατάρριψη στρατιωτικού της αεροσκάφους από την Συρία, συναντήθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η συνάντηση, όπως μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης, διήρκεσε δύο ώρες και σε αυτήν συμμετείχαν ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, ανώτατοι στρατιωτικοί διοικητές και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Αντικατασκοπείας, οι οποίοι συζήτησαν επίσης για την επιχείρηση εντοπισμού των δύο αγνοούμενων πιλότων, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το υπουργείο Εξωτερικών.
Φόβους κλιμάκωσης εκφράζει το Ιράκ
Σοβαρή κλιμάκωση της συριακής σύγκρουσης θεωρεί ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από τις συριακές δυνάμεις.
"Η κατάρριψη χθες ενός τουρκικού αεροσκάφους πάνω από συριακά χωρικά ύδατα--αυτή είναι σοβαρή κλιμάκωση και μια ένδειξη ότι η σύγκρουση θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο πέραν για την ίδια την Συρία", υπογράμμισε.
Παρέμβαση του ΟΗΕ για την κατάρριψη
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, ευελπιστεί η Τουρκία και η Συρία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σε σχέση με την κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από τις συριακές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.
"Ο γενικός γραμματέας παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Ελπίζει αυτό το σοβαρό περιστατικό να αντιμετωπιστεί με αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές μέσω της διπλωματικής οδού", ανέφερε σε ανακοίνωσή του που εστάλη με email ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεσίρκι.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι