Ζητούν από τον Ράιχενμπαχ άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ



Την άμεση οικονομική στήριξη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και συνεπώς του συστήματος υγείας της χώρας, ζητούν πέντε φορείς του φαρμάκου από τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.

Στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκάριων τονίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και ζητούν να διατεθεί επειγόντως στον Οργανισμό 1,5 δισ ευρώ, θεωρώντας ότι ειδάλλως μπαίνουν σε κίνδυνο ζωές ασθενών. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η δημοσιονομική στήριξη του ΕΟΠΥΥ είναι μέρος της συμφωνίας που έχει συνάψει η χώρα με τους Ευρωπαίους ελεγκτές και την Ομάδα Εργασίας της ΕΕ για την Ελλάδα.

Την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας (ΣΦΕΕ) κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Δημήτριος Δέμος, της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) κ. Μανώλης Κάτσαρης και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φαρμακαποθηκαρίων κ. Ανδρέας Γαλανόπουλος.

«Είναι περισσότερο από επείγον να καλυφθούν τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ. Η παρούσα κατάσταση συνολικά στο χώρο της Υγείας αποτελεί μία πραγματική υγειονομική κρίση στην Ελλάδα. Το σύστημα Υγείας καταρρέει» αναφέρουν οι εκπρόσωποι των πέντε φορέων στο κείμενο της επιστολής και ζητείται η άμεση χρηματοδότηση του φορέα με 15, δισ ευρώ.

«Είναι ζωτικής σημασίας να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ με 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις οικονομικές του δεσμεύσεις, οι οποίες αφορούν τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα νοσοκομεία και όλους τους παρόχους της εφοδιαστικής αλυσίδας» εξηγούν.

«Οι ασθενείς δεν μπορούν να πληρώσουν για τα δικά τους φάρμακα και την ίδια στιγμή κρίσιμες μονάδες των νοσοκομείων κλείνουν, λόγω έλλειψης υλικών. Σε αυτή την αφόρητη κατάσταση, προστίθεται ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός φαρμάκων που λείπουν από την αγορά» περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας.

«Σύμφωνα με το νόμο 4038/2012, το κράτος θα έπρεπε να είχε ήδη χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ με το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό, όμως, δεν συνέβη. Η νομοθετική αυτή διάταξη σχετικά με τη δημοσιονομική στήριξη του ΕΟΠΥΥ συμφωνήθηκε με τους Ευρωπαίους ελεγκτές και την Ομάδα Εργασίας της ΕΕ για την Ελλάδα» επισημαίνουν και ζητούν την εκταμίευση του ποσού από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο « δεδομένων των συνθηκών δεν το πράττει ή να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πέραν της χρηματοδότησης που έχει ήδη συμφωνηθεί, να καλύψει και αυτό το έλλειμμα», σύμφωνα με το protothema.gr

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι