Τα ενεχυροδανειστήρια κατακτούν την αγορά του Ηρακλείου

Τα ενεχυροδανειστήρια κατακτούν την αγορά του Ηρακλείου

Λειτουργούν ήδη 50, εκκρεμούν ακόμα 30 αιτήσεις

Στη δίνη της κρίσης και της οικονομικής απελπισίας χιλιάδων οικογενειών, τα ενεχυροδανειστήρια εξελίσσονται σε «σημείο» ρευστότητας για όσους... καίγονται για μετρητά, αλλά και ευκαιρία εύκολου κέρδους για τους επιχειρηματίες που ξεκίνησαν δειλά - δειλά και πλέον διαφημίζονται μέχρι και στην τηλεόραση.

Στο Ηράκλειο του 2012, όπως αναφέρει το prismanews.gr, ο μοναδικός κλάδος που ανθεί είναι τα ενεχυροδανειστήρια, που φυτρώνουν στην κυριολεξία σαν τα μανιτάρια και την ώρα που δεκάδες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο, οι αιτήσεις για να ανοίξουν νέα, τέτοιου τύπου, καταστήματα πληθαίνουν.

Σήμερα, στην αγορά του Ηρακλείου λειτουργούν, νόμιμα, 50 ενεχυροδανειστήρια ενώ εκκρεμούν άλλες 30 αιτήσεις.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους μήνες, ο συγκεκριμένος κλάδος θα έχει ... κατακτήσει τη ντόπια αγορά που αργοσβήνει. Παράλληλα, δεκάδες είναι και τα ενεχυροδανειστήρια που λειτουργούν παράνομα, χωρίς καμία άδεια. Και ο αριθμός τους δεν μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί.

Χρυσοί σταυροί, βραχιόλια, χρυσά δόντια, περιδέραια, δαχτυλίδια, βέρες, σκουλαρίκια και άλλα πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια, που σχεδόν πάντα «κουβαλούν» συγκλονιστικές οικογενειακές ιστορίες, εκποιούνται στη στιγμή με «εχεμύθεια και τοις μετρητοίς», όπως συνήθως υπόσχονται οι ιδιοκτήτες τους στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου.

«Τοις μετρητοίς»

Βασικό μότο όλων σχεδόν των ενεχυροδανειστηρίων είναι: «Αγοράζουμε τοις μετρητοίς χρυσό, ασήμι, πολύτιμους λίθους και χρυσά δόντια». Ο τζίρος των εργασιών τους έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα δύο τελευταία χρόνια και τα γνωστά «σαράφικα» εκμεταλλευόμενα την αγωνία και την οικονομική κρίση θησαυρίζουν κυριολεκτικά στις πλάτες καταχρεωμένων πολιτών.

Οι περισσότεροι νεόπτωχοι αναζητούν απεγνωσμένα λίγα ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες τους καταθέτοντας ως εγγύηση προκειμένου να λάβουν μετρητά από κοσμήματα και το λόγο στη συνέχεια έχουν τα «αρπακτικά» των παράνομων «οίκων χρυσού» (πολλά ενεχυροδανειστήρια λειτουργούν με τη ... σφραγίδα του νόμου) τα οποία, αφού ζυγίσουν τα τιμαλφή, θα κλείσουν τη συμφωνία και φυσικά ούτε λόγος για τιμολόγιο ή απόδειξη.

ΣΔΟΕ: Παράνομοι οι «οίκοι χρυσού»

Από τους ελέγχους που συνεχίζει το ΣΔΟΕ σε όλη την Ελλάδα σε δεκάδες ενεχυροδανειστήρια διαπιστώνεται ότι έχει στηθεί μια φάμπρικα διακίνησης χρυσού και ασημιού καθώς σχεδόν οι 9 στους 10 ιδιοκτήτες φοροδιαφεύγουν συστηματικά μη τηρώντας βιβλία, χωρίς να κόβουν τιμολόγια, ενώ αρκετοί από αυτούς δεν έχουν κάνει καν έναρξη επαγγέλματος. Μάλιστα ελεγκτές του ΣΔΟΕ άρχισαν ήδη τις δεσμεύσεις τιμαλφών και θυρίδων αλλά και την κατάσχεση βιβλίων και στοιχείων.

Διαφημίζουν την ... πραμάτεια τους
Με φυλλάδια στις πολυκατοικίες και...διανομές φυλλαδίων οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να διαφημίσουν το... προϊόν τους. Χιλιάδες πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα αναγκάζονται να πάνε σε ενεχυροδανειστήρια για να δώσουν πολύτιμα αντικείμενα, έναντι πινακίου φακής σε πολλές περιπτώσεις, μιας και πολλοί «επιχειρηματίες», που δεν έχουν καν άδεια για τη λειτουργία τέτοιου καταστήματος, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη για χρήματα, αγοράζουν κοσμήματα, ρολόγια κ.α. σε εξευτελιστικές τιμές.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα και διερευνάται πού καταλήγουν τα τιμαλφή τα οποία κάποιοι επιτηδευματίες έχουν αναλάβει να λιώσουν, όπως επίσης και οι πηγές χρηματοδότησης πολλών ενεχυροδανειστηρίων τα οποία εμφανίζονται να έχουν ελάχιστη ρευστότητα.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι