«Αστείο» ήταν η πρόταση να εγκαταλείψει η Ιταλία το ευρώ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι απλώς αστειεύτηκε όταν πρότεινε η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν συμφωνήσει να τυπώσει περισσότερα ευρώ. «Πρέπει να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε με σθένος ότι η  ΕΚΤ θα έπρεπε να αρχίσει να τυπώνει χρήμα. Εάν δεν το πράξει, θα έπρεπε να έχουμε την δύναμη να πούμε "τσάο, τσάο" και να αποχωρήσουμε από το ευρώ» είχε γράψει ο Μπερλουσκόνι την Παρασκευή στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Λιγότερες από 24 ώρες αργότερα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας αντέστρεψε τη θέση του, που ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με εκείνη του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι κι απειλούσε να υποσκάψει την κυβέρνηση σχεδόν ένα χρόνο πριν από τις επόμενες εκλογές.

«Το ότι ένα αστείο [...] θα μπορούσε να εκληφθεί κατά λάθος ως πρόταση είναι ασφαλώς ένα σοβαρό σφάλμα για όποιον ισχυρίζεται ότι προσφέρει πολιτική ενημέρωση» έγραψε ο Μπερλουσκόνι στο Facebook.

Πρόσθεσε ότι ο Τύπος πήρε σοβαρά αυτό που είπε «με χαμόγελο και ειρωνεία».
Το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PDL) του Μπερλουσκόνι είναι το ένα από τα δύο μεγαλύτερα τα οποία υποστηρίζουν την κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μόντι, η οποία ανέλαβε το Νοέμβριο ακριβώς για να αποτρέψει το ενδεχόμενο η Ιταλία να κηρύξει στάση πληρωμών για το τεράστιο χρέος της και να οδηγήσει σε καταστροφή του ενιαίου νομίσματος.

Ιταλικά ΜΜΕ υπογράμμιζαν το Σάββατο ότι θα ήταν αδύνατο το PDL να συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση Μόντι εάν διεξήγαγε ανοικτά εκστρατεία εναντίον του ευρώ.

Ο 75χρονος Μπερλουσκόνι, ο οποίος εγκατέλειψε την ηγεσία της κυβέρνησης και του κόμματος εν μέσω μιας σειράς δικών για οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα, μοιάζει να επιθυμεί διακαώς την επάνοδό του στην εξουσία καθώς οι εκλογές πλησιάζουν.

Ωστόσο το PDL, που χρεώθηκε την κακή πορεία της οικονομίας, υπέστη σημαντικές ήττες στις τοπικές εκλογές του περασμένου μήνα, ενώ αντίθετα επιτυχίες κατέγραψε το λεγόμενο κίνημα των Πέντε Αστέρων, που αντιτίθεται στην ΕΕ και στο ευρώ και ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι