Πύρινο Σαββατοκύριακο-Δύο πυροσβέστες τραυματίες...

Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Κεφαλόβρυσο, στην Πάτρα, ενώ δύο πυροσβέστες τραυματίσθηκαν κατα την διάρκεια της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στη Δροσιά Κερατέας και πήρε διαστάσεις.Το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται τώρα στο Θυμάρι Παλαιάς Φώκαιας, με κατεύθυνση προς Σούνιο.
Παράλληλα...νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στο Μαραθώνα και την Παλλήνη στην Αττική. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν ενισχυθεί και πλέον στην περιοχή επιχειρούν 120 πυροσβέστες, 48 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και 30 άτομα εθελοντες του στρατού πεζοπόρο τμήμα. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυρότατοι άνεμοι που πνέου στην περιοχή. Παράλληλα, το πυροσβεστικό προσωπικό του νομού Αττικής έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή. Κλειστή είναι η Αναβύσσου - Λαυρίου.

Η Πυροσβεστική τονίζει πως λόγω το ότι η πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί σε μικτή οικιστική ζώνη, προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ζωής των πολιτών και του αστικού ιστού της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Ακόμη παρακαλεί τους οδηγούς χημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς προκειμένου να διευκολύνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται οι κάτοικοι να επιδεικνύουν ψυχραιμία και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

Ο δήμαρχος Λαυρωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής μιλώντας στη ΝΕΤ είπε πως φαίνεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, από τον οποίο ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί με την πυρκαγιά στην περιοχή της Κερατέας. Αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΝΔ, από τη Μεσσηνία όπου βρίσκεται, έδωσε εντολή στους κκ Βορίδη και Μιχελάκη να μεταβούν στην περιοχή, ενώ ο ίδιος επικοινώνησε και με τοπικούς φορείς.

Επικοινωνία με τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη είχε και ο Κώστας Ήσυχος μέλος Πολιτικής Γραμματείας Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής– Εθνικής Αμυνας και Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΝ για να ενημερωθεί για την κατάσταση των πυρκαγιών στις πληγείσες περιοχές. Εξάλλου, Αλέξη Μητρόπουλο, μεταβαίνει στην περιοχή της Κερατέας.

Νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 5 το απόγευμα στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καίει χαμηλή βλάστηση και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 18 πυροσβέστες με έξι οχήματα, τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως φωτιά εκδηλώθηκε κοντά στο εργοστάσιο της Δωδώνης.

Δασική πυρκαγιά ξέσπασε επίσης στις 9.40 το πρωί στην περιοχή Μεγάλη Σπηλιά στη Νεάπολη Λακωνίας, όπου επιχειρούν 18 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, οκτώ άτομα πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα αεροσκάφη.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιών και την Κυριακή

Πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπει και για την Κυριακή η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τις ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες:

- Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).


- Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).


- Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Σκύρου, Εύβοιας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).


- Ανδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).


- Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Οι πολίτες παρακαλούνται να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.ά.

naftemporiki.gr

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι