P.Diamandis: O Έλληνας οραματιστής που αναστατώνει το... σύμπαν

O ελληνοαμερικάνος P.Diamandis είναι ο Μr Space. Ολες του οι πρωτοποριακές επιχειρήσεις έχουν σχέση με το διάστημα. Θεωρείται οραματιστής του διαστήματος, πόσο μάλλον τώρα που θεμελίωσε την πρώτη εταιρεία εξόρυξης πρώτων υλών από αστεροειδείς. Συνοδοιπόροι του σε αυτό το εγχείρημα επιφανείς πρωσοπικότητες του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου
στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανάμεσά τους οι ιδρυτές της Google αλλά και ο σκηνοθέτης του Hollywood James Cameron.Το μοτο του Πέτρου Διαμαντή είναι: "Το μόνο που μπορείς να προβλέψεις στο μέλλον είναι το μέλλον που εσύ μπορείς να δημιουργήσεις". Και το μέλλον που οραματίστηκε για τον εαυτό του ο Π.Διαμαντής το δημιούργησε.
Από πολύ μικρός ονειρευόταν το διάστημα. Σπούδασε Αerospace engineering και ιατρική και πολύ γρήγορα δημιούργησε μία σειρά από επιτυχημένες εταιρείες που έχουν σχέση πάντα με την εξερεύνηση του διαστήματος. Μεταξύ άλλων είναι συνιδρυτής του Singularity University στην Silicon Valley, CEO στην BlastOff! Corporation που σχεδιάζει ιδιωτικές απόστολές στην Σελήνη, επικεφαλής του X PRIZE Foundation.....
Τώρα είναι συνιδρυτής της Planetary Resources Inc. που θα έχει όλο το σχεδιασμό και την υλοποίηση της εξόρυξης πρώτων υλών από το διάστημα.
Το consept είναι απλό. Υπάρχουν αναρίθμητοι αστεροειδείς. Περισσότεροι από 9.000 αστεροειδείς είναι κοντά στη Γη και κάθε χρόνο ανακαλύπτονται και νέοι. Ομως περισσότεροι απο 1.500 αστεροειδείς θεωρούνται εκμεταλεύσιμοι αφού ενα ειδικό διαστημόπλοιο μπορεί να τους προσεγγίσει όπως ακριβώς τη Σελήνη και τη Γη.
Χαμηλού κόστους ρομποτικά διαστημόπλοια θα εξερευνούν τη θέση τους, την επικίνδυνότητά τους αλλά και τις δυνατότητες οικονομικής εκμετάλευσης.
Οι αστεροειδείς έχουν πρώτες ύλες, από νερό μέχρι πλατίνα. Η εξόρυξή τους σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Planetary Resources μπορεί να οδηγήσει σε μία πιο σταθερή οικονομική ανάπτυξη όλη την ανθρωπότητα. Το μεγαλεπίβολο σχέδιο της νεοσύστατης εταιρείας έρχεται να ολοκληρώσει την παρουσία του ανθρώπου στο διάστημα.
Αυτή τη στιγμή στα εργαστήρια της Planetary Resources κατασκευάζουν τα ρομποτικά διαστημόπλοια που θα εξερευνήσουν στη συνέχεια τους αστεροειδείς.
"Ενα μικρό ανθρώποινο βήμα , ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα" είχε πει ο Νιλ Αρμστρονγκ στις 21 Ιουλίου του 1969 όταν πατούσε το πόδι του στη Σελήνη.
Η ίδια φράση θα ταίριαζε απόλυτα στο εγχείρημα της Planetary Resources και του 41χρονου ελληνοαμερικανού από το Bronx της Νέας Υόρκης όταν δημοσιοποιούσε το όραμα του στις 24 Απριλίου του 2012.
 

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι