«Βαριά» ατμόσφαιρα για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Βαραίνει συνεχώς η ατμόσφαιρα για την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Στις Βρυξέλλες εκφράζουν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι όλα τα ελληνικά κόμματα μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών με τους δανειστές. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης της δανειακής δόσης. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, «δεν υπάρχει τρέχουσα ανάγκη για εξωτερική χρηματοδότηση καθ’όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους», προσθέτοντας πως η αναβολή της εκταμίευσης της δόσης για μερικές εβδομάδες δεν θα ήταν προβληματική.

Συμπλήρωσε ότι οι ξένοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους μια θετική αναφορά ως προς την πορεία των μεταρρυθμίσεων προτού εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 4. δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου.

Πράγματι, όπως αναφέρουν τα Νέα, το ελληνικό Δημόσιο δεν έρχεται αντιμέτωπο με λήξεις ομολόγων πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε θα πρέπει να πληρωθεί ομόλογο ύψους, 3,1 δις. ευρώ το οποίο βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.

Αυτό σημαίνει ότι έως τότε δεν τίθεται ζήτημα στάσης πληρωμών στο εξωτερικό. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το εσωτερικό, όπου τα ταμειακά διαθέσιμα αρκούν για να καλύψουν τις πληρωμές μισθών και συντάξεων που εκταμιεύονται από το γενικό λογιστήριο του κράτους το διάστημα 21-24 Ιουνίου.

Η Γερμανία, επεξεργάζεται σύμφωνα με προδημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Ντερ Σπίγκελ ένα σχέδιο ανάπτυξης έξι σημείων για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που μαστίζονται από την κρίση. Στον πυρήνα του, προβλέπει τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών με φορολογικές διευκολύνσεις προς τους ξένους επενδυτές και με λιγότερο αυστηρές ρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι