Ζούμε μια νέα προεκλογική περίοδο - Όλοι ετοιμάζονται για κάλπες


Με βάση την κατάσταση της χώρας ο Ε. Βενιζέλος στην τελευταία επαφή που είχε χθες με τον Α. Τσίπρα πρότεινε είτε το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ, είτε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ με τη στήριξη και την ανοχή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ουσιαστικά όμως ο Α. Τσίπρας με την ομιλία του αμέσως μετά στην Κ.Ο. του κόμματος δεν άφησε περιθώρια για μια τέτοια κυβέρνηση:
«Μετά το τέλος των επαφών μου, διαπίστωσα ότι υπάρχει ευρεία κοινωνική στήριξη, αλλά ασθενής πολιτική στήριξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε το όνειρο μίας αριστερής κυβέρνησης πραγματικότητα» δήλωσε.

Ωστόσο πολλοί θέλουν τις διεργασίες να συνεχίζονται. Ήδη από χθες ακούγονται ονόματα υποψηφίων πρωθυπουργών για μια τέτοιου είδους κυβέρνηση.

Οι κύριοι Κουβέλης, Δραγασάκης και η κυρία Δαμανάκη φέρονται να προτάθηκαν για τη θέση του Πρωθυπουργού.

Πάντα στο βάθος υπάρχει η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δηγμοκρατίας. Εκεί θα επιχειρηθεί ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης με πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών. Αυτό το σχήμα μπορεί να προκύψει μόνο με τη συμμετοχή ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αν συνεχίσει να τηρεί αρνητική στάση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν ούτε αυτό δεν είναι δυνατό το επόμενο σενάριο οδηγεί σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Παρόμοια με αυτή υπό τον Λ. Παπαδήμο δηλαδή, στη λογική ότι οι πιέσεις από την Ευρώπη και η κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπουν ακυβερνησία.
Το αμέσως επόμενο σενάριο δεν είναι άλλο από τις εκλογές για τις οποίες όλοι φαίνεται πως ετοιμάζονται.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι