Η Ελλάδα στην 100ή θέση ανταγωνιστικότητας


Στην 100ή θέση από τις 183 χώρες βρέθηκε για το 2012 η Ελλάδα στη λίστα ανταγωνιστικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η κατάταξη, σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική", προκύπτει από τη βαθμολογία σε μια σειρά από επιμέρους δείκτες που παρακολουθεί η κυλιόμενη ετήσια έρευνα ανταγωνιστικότητας με τίτλο "Επιχειρώντας (Doing Buisness)" η οποία βαθμολογεί συνολικά 183 χώρες από όλες τις ηπείρους.
Πρώτη στην κατάσταση της ανταγωνιστικότητας που υποδηλώνει και την ελκυστικότητα της χώρας για επενδύσεις είναι για δεύτερη συνεχή χρονιά η Σιγκαπούρη, δεύτερο το Χόνγκ Κόνγκ, τρίτη η Νέα Ζηλανδία και τέταρτες οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Στους επιμέρους δείκτες η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει κερδίσει 14 θέσεις στο δείκτη ευκολίας σύστασης επιχείρησης φτάνοντας για το 2012 στη θέση 135 από την 149 που βρισκόταν τον προηγούμενο χρόνο, παραμένοντας όμως πολύ χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη.
Η χαμηλή κατάταξη της Ελλάδας οφείλεται κατ' αρχήν στο γεγονός ότι σε μέσα επίπεδα στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ η σύσταση μιας επιχείρησης χρειάζεται 5 διαδικασίες, ενώ στην Ελλάδα χρειάζεται 10.
Η άνοδος της βαθμολογίας για την Ελλάδα προήλθε, κυρίως, από τη μείωση του αριθμού των ημερών που χρειάζονται για τη σύσταση επιχείρησης οι οποίες φτάνουν τις 10 έναντι 12 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι