Ο Κεμαλ Ντερβίς αντικαταστάτης του Στρος Καν?

Ρεπορτάζ : Αγγελική Παπαμιλτιάδου
(από το : euro2day.gr)
Την ώρα που στελέχη της κυβέρνησης «χαίρονται» για τις εξελίξεις γύρω από τον Στρος-Καν, οι γείτονες Τούρκοι κορυφώνουν τις πιέσεις και προωθούν δικό τους υποψήφιο για την ανάληψη της ηγεσίας του ΔΝΤ. Όπως πληροφορούμαστε, η Αγκυρα έχει ξεκινήσει...
εδώ και καιρό τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αφού μετά τον Στρος Καν, η θέση του επικεφαλής δεν θα πήγαινε σε Ευρωπαίο αλλά Ασιάτη. Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ήδη κερδίσει μεγαλύτερη παρουσία και περισσότερες ψήφους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, ενώ η Ευρώπη έχασε κάποιες από τις δικές της.

Οι κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση κατά του Ντομινίκ Στρος Καν, ακόμα και εάν απορριφθούν, λίγες πιθανότητες αφήνουν στον Γάλλο να διατηρήσει την θέση του στον Οργανισμό. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος κ. Λίπσκι έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να ζητήσει ανανέωση της θητείας του που λήγει τον Αύγουστο, έτσι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τον νέο επικεφαλής έχουν πάρει από χθες φωτιά.

Εκπρόσωπος της Γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πριν από λίγο ότι το Βερολίνο θα προωθήσει ευρωπαίο αξιωματούχο για να αντικαταστήσει τον κ. Στρος-Καν, όμως υπάρχει άτυπη απόφαση των G20, η επόμενη θητεία να δοθεί σε Ασιάτη. Οι Κινέζοι θεωρούν ότι η θέση τους αξίζει λόγω της οικονομικής τους ισχύος, όμως οι Τούρκοι πλασάρονται ως η μέση λύση. Αυτήν που μπορεί να παντρέψει την Ευρωπαϊκή με την Ασιατική νοοτροπία.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι