''Θηλιά '' στα νοικοκυριά από την αύξηση των επιτοκίων





- Πως θα επηρεαστούν τα δάνεια από την αύξηση κατά 0,25% που αποφάσισε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα
- Μεγάλοι χαμένοι όσοι έχουν στεγαστικά με επιτόκιο συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ
- Πιθανότατα ακολουθούν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2011

Η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% που ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπαρασύει αυτόματα προς τα πάνω όλα τα επιτόκια δανείων που είναι συνδεδεμένα με αυτό.

Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο συνδεδεμένο με το επιτόκιο της ΕΚΤ, οι οποίοι είναι περίπου το 40% όσων έχουν πάρει στεγαστικό.

Υπολογίστε τι σημαίνει για την τσέπη σας αυτή η αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25% με το παράδειγμα ενός στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ, με χρονική διάρκεια 20 ετών που μέχρι σήμερα είχε επιτόκιο 3,75% και δόση 593 ευρώ.

Τώρα το επιτόκιο θα αυξηθεί αυτόματα στο 4% και η δόση θα πάει στα 606 ευρώ που σημαίνει 156 ευρώ παραπάνω το χρόνο.

Μεγαλύτερες βέβαια θα είναι οι αυξήσεις για μεγαλύτερα ποσά δανείων την ώρα που οι μισθοί, για όσους δεν είναι άνεργοι, ψαλιδίζονται συνεχώς.

Σε δεύτερο χρόνο βέβαια η αύξηση αυτή θα φέρει και αναπροσαρμογές προς τα πάνω και στα επιτόκια του euribor ενώ θα γίνουν ακριβότερα και τα νέα δάνεια.

Και σαν να μην έφταναν αυτά αναλυτές θεωρούν σίγουρο πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2011 ξεκινώντας από τον Ιούνιο.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι