Ευρύματα από την εποχή του Τρωικού πολέμου


Μια σημαντική ανακάλυψη φαίνεται πως έκανε μια ομάδα αρχαιολόγων στην αρχαία πόλη της Τροίας, αφού βρήκε τα λείψανα ενός άνδρα και μιας γυναίκας που υπολογίζεται πως πέθαναν το 1.200π.Χ., την περίοδο του Τρωικού πολέμου που καταγράφηκε από τον Όμηρο, σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή αρχαιομετρίας, Ernst Pernicka, που ηγείται των ερευνών.

Ο καθηγητής είπε ότι οι σκελετοί των δύο ατόμων ανακαλύφτηκαν κοντά στην περιοχή που εκτιμάται πως βρισκόταν η γραμμή άμυνας του στρατού της αρχαίας πόλης της Τροίας την εποχή του Χαλκού.

Η τελευταία εξέλιξη ενδέχεται να καταλήξει σε αποδείξεις ότι η έκταση της Τροίας ήταν μεγαλύτερη από ό,τι μέχρι στιγμής υπολογίζεται και ως εκ τούτου να αλλάξει τον τρόπο που κρίνουν οι ακαδημαϊκοί την Ιλιάδα και τα ιστορικά στοιχεία που περιέχει.

Ο καθηγητής Ernst Pernicka δήλωσε σχετικά με τη σπουδαία ανακάλυψη της ομάδας του: «Αν τα λείψανα επιβεβαιωθεί ότι ανήκουν σε ανθρώπους που έζησαν το 1.200π.Χ. αυτό θα σημαίνει ότι έζησαν στην περίοδο του Τρωικού πολέμου. Διεξάγουμε τεστ χρονολογικής αξιολόγησης με τη μέθοδο του άνθρακα, αλλά το εύρημα από μόνο του είναι συγκλονιστικό».

Ο Γερμανός καθηγητής πρόσθεσε ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα, από τα οποία έλειπαν τα κάτω άκρα, είναι επίσης από το 1.200π.Χ.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι είναι πιθανό τα δύο άτομα να θάφτηκαν 400 χρόνια αργότερα σε ένα σημείο, που οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι ήταν χώρος ταφής της Τροίας VΙ ή της Τροίας VII, που αντιστοιχούν στα διαφορετικά στρώματα της Τροίας, τα οποία έχουν προκύψει από τις αρχαιολογικές ανασκαφές.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι