Όταν το αλκοόλ γίνεται φάρμακο

Θα σκεφτόσασταν ποτέ να βάλετε τα αλκοολούχα ποτά σας στο... φαρμακείο; Και όμως, όλο και περισσότερες έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει πολύτιμα οφέλη για την υγεία. Δείτε λοιπόν πώς ενισχύουν τον οργανισμό σας τα πιο κοινά ποτά της κάβας σας.

Κόκκινο κρασί: Τα οφέλη του κόκκινου κρασιού για την υγεία οφείλονται κατά κύριο λόγο στη ρεσβερατρόλη, μια φυτική χημική ουσία που υπάρχει στη φλούδα και τα κουκούτσια του σταφυλιού από το οποίο παράγεται. Ερευνες έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρασί καταπολεμάει τον καρκίνο, αυξάνει την καλή χοληστερόλη, ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία, κρατάει μακριά τις αϋπνίες και προστατεύει την ακοή και την υγεία των δοντιών.

Λευκό κρασί: Το σταφύλι που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του λευκού κρασιού περιέχει τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη, δύο χημικές ουσίες που μειώνουν την κακή χοληστερόλη LDL, η οποία ευθύνεται για το φράξιμο των αρτηριών. Επιπλέον, η μέτρια κατανάλωση του λευκού κρασιού έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στη μακροχρόνια υγεία των πνευμόνων.

Μπίρα: Ενα μεγάλο ποτήρι μπίρας περιέχει περίπου το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης φολικού οξέως, μιας βιταμίνης που παίζει σημαντικό ρόλο για την πρόληψη της καρδιακής προσβολής. Επιπλέον, περιέχει βόριο, ένα σημαντικό μέταλλο για την υγεία των οστών καθώς και νιασίνη, μια βιταμίνη που συμβάλλει στην απελευθέρωση ενέργειας από το φαγητό. Ερευνες έχουν δείξει ακόμη ότι μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά. Οπως και το κόκκινο κρασί, έτσι και η μπίρα μειώνει και τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει.

Τζιν: Αποτελεί μια αποσταγμένη μορφή καθαρού αλκοόλ, αρωματισμένη με κέδρο, ένα φυτό που φημίζεται για τις διουρητικές του ιδιότητες και χρησιμοποιείται συχνά στη φυτοθεραπεία για την αντιμετώπιση των λίθων στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη καθώς και για τον τυμπανισμό. Επιπλέον, ο κέδρος έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συμβάλλουν στην ανακούφιση της αρθρίτιδας, των ρευματισμών και της ποδάγρας.

Σαμπάνια: Χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχει, παρέχει προστασία απέναντι στη φθορά των εγκεφαλικών κυττάρων.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι