8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας/


Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, θεσμοθετήθηκε για να αναδείξει το ρόλο των γυναικών στη διαμόρφωση της ιστορίας και για να θυμίζει πως, ανεξαρτήτως των βημάτων που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων, όπως το δικαίωμα στην ψήφο, στην μόρφωση, στην ελευθερία να ορίζουν οι ίδιες τη ζωή τους, τη σεξουαλικότητα τους, την επιλογή στο θέμα της μητρότητας, την ισότητα στα εργασιακά δικαιώματα και τόσα άλλα, είναι ακόμη πολλά αυτά που πρέπει να ακολουθήσουν.

Η πρώτη Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε στις Η.Π.Α. το 1909, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας, που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857, από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και, δύο χρόνια αργότερα, καθιερώθηκε από τη Σοσιαλιστική Διεθνή ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, ενώ το 1977 η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε ψήφισμα, βάσει του οποίου ορίστηκε να τιμώνται τα δικαιώματα των Γυναικών και η Παγκόσμια Ειρήνη από τα κράτη-μέλη, σε όποια ημερομηνία θεωρούν αυτά πιο κατάλληλη, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία και την παράδοσή τους.

Υιοθετώντας αυτό το ψήφισμα, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν το ρόλο των γυναικών στο κίνημα υπέρ της Ειρήνης και στην ανάπτυξη, ενώ παράλληλα καλούν για την άρση των διακρίσεων εναντίον τους και την ενθάρρυνση της ίσης και πλήρους συμμετοχής των γυναικών στην κοινωνία.

Σήμερα, αρκετά από τα αιτήματα των γυναικών έχουν ικανοποιηθεί, τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες χώρες και η ημέρα της γυναίκας έχει χάσει το μεγάλο πολιτικό της υπόβαθρο. Την ημέρα αυτή, κυρίως, οι γυναίκες λαμβάνουν λουλούδια και δώρα ως έκφραση εκτίμησης και συμπάθειας από τους άντρες.

Ο εορτασμός όμως της ημέρας της γυναίκας παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος. Σε πολλές χώρες καταπατούνται ακόμη τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, ενώ το αίτημα για πλήρη ισότητα των δύο φύλων σε όλο τον κόσμο παραμένει ανικανοποίητο.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι