30 δισ. δολάρια οι ζημιές από τον σεισμό στη Χιλή


Στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια (22 δισ. ευρώ) υπολογίζει τις ζημιές από τον σεισμό και το τσουνάμι ο νέος πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα, ο οποίος ανακοίνωσε «μια μεγάλη προσπάθεια λιτότητας», ώστε να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση της χώρας.

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι «ορισμένα κονδύλια του προϋπολογισμού της χώρας θα διατεθούν σε άλλες προτεραιότητες, θα κάνουμε οικονομίες και θα ζητήσουμε διεθνείς πιστώσεις», είπε ο 60χρονος δισεκατομμυριούχος, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Είναι αλήθεια πως η Χιλή είναι φτωχότερη σήμερα απ' ό,τι ήταν λίγες εβδομάδες πριν την καταστροφή» τόσο σε ανθρώπινες απώλειες όσο και οικονομικά, πρόσθεσε ο Πινέρα, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την Πέμπτη.

«Περισσότεροι από 500 Χιλιανοί έχασαν τη ζωή τους, αριθμός που θα αυξηθεί γιατί υπάρχουν πολλοί νεκροί που δεν έχουν αναγνωριστεί και πολλοί αγνοούμενοι», είπε ο πρόεδρος της Χιλής.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός του σεισμού των 8,8 βαθμών και του τσουνάμι που ακολούθησε είναι 497 νεκροί που έχουν αναγνωριστεί και εκατοντάδες αγνοούμενοι. Περίπου μισό εκατομμύριο σπίτια έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Οι ζημιές στην εθνική κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών όπως σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες και μονάδες παραγωγής υπολογίζεται στα τριάντα δισεκατομμύρια δολάρια, επισήμανε ο Πινέρα.

Το σχέδιο ανοικοδόμησης θα τεθεί σε εφαρμογή από ένα ίδρυμα που θα χρηματοδοτείται από πολλές διαφορετικές πηγές.

«Θα κάνουμε κατ΄αρχήν μια τεράστια προσπάθεια περιορισμού των δημοσίων εξόδων και θα επανακαθορίσουμε την χρηματοδότηση περιοχών που δεν βρίσκονται στη ζώνη άμεσης προτεραιότητας ώστε να πετύχουμε την ανοικοδόμηση», τόνισε ο νέος πρόεδρος.

«Με προσοχή, θα χρησιμοποιήσουμε τα αποθέματα που συγκεντρώσαμε τα χρόνια των παχιών αγελάδων», είπε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η τιμή του χαλκού (η Χιλή είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή) δεν επηρεάστηκε και αυτό θα βοηθήσει στην συγκέντρωση επιπλέον χρημάτων για την ανοικοδόμηση.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι