Κάθε 9 λεπτά αυτοκτονεί ένας εργαζόμενος λόγω κατάθλιψης

Κάθε 9 λεπτά αυτοκτονεί ένας εργαζόμενος εξαιτίας της κατάθλιψης σύμφωνα με νέα έρευνα. Ειδικότερα περισσότερο από το ένα τέταρτο των εργαζομένων υποφέρει από υψηλά επίπεδα στρες ενώ μέχρι το 2020 οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη αναμένεται να γίνουν η δεύτερη και τρίτη, αντίστοιχα, συνηθέστερη ασθένεια στον ευρωπαίο εργαζόμενο.

Σήμερα, σχεδόν 50 εκατομμύρια άνθρωποι ( 11% του πληθυσμού) υπολογίζεται ότι αντιμετωπίζει κάποια ψυχική νόσο. Η κατάθλιψη είναι ήδη ένα κυρίαρχο πρόβλημα υγείας σε πολλά κράτη – μέλη. Το 28% των εργαζομένων στην Ε.Ε. αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας σχετιζόμενα με την εργασία τους, ποσοστό που μεταφράζεται σε 56 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, το 14% των εργαζομένων υποφέρει συγκεκριμένα από στρες, κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές. Κάθε χρόνο, η κατάθλιψη επηρεάζει το 4,5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ενώ σύμφωνα με ευρήματα μελετών, το άγχος ευθύνεται για περίπου το 50% των χαμένων εργάσιμων ημερών το χρόνο.

Η κατάθλιψη είναι μία από τις συνηθέστερες και πιο σοβαρές ψυχικές νόσους καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για αυτοκτονικές συμπεριφορές. Κάθε 9 λεπτά ένας ευρωπαίος πολίτης αυτοκτονεί ενώ οι απόπειρες αυτοκτονίας υπολογίζεται ότι είναι 10 φορές περισσότερες.

Στην Ε.Ε., συμβαίνουν περίπου 58.000 αυτοκτονίες το έτος, εκ των οποίων τα ¾ γίνονται από άντρες. Το 90% των περιπτώσεων αυτών αποδίδονται στην κατάθλιψη ενώ οκτώ κράτη-μέλη είναι μεταξύ των 15 κρατών με τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο.

Ο ευτυχισμένος εργαζόμενος είναι πιο παραγωγικός

Η ψυχική ευημερία του εργατικού δυναμικού μιας χώρας είναι σημαίνων παράγοντας για την παραγωγικότητα και την καινοτομία στην Ε.Ε. Οι ψυχικές ασθένειες και οι αυτοκτονίες επιβαρύνουν τις οικογένειες και τις κοινότητες ενώ είναι παράλληλα κύριο αίτιο αναπηρίας.

Οι συνέπειες της ύπαρξης προβλημάτων ψυχικής υγείας στους εργαζόμενους συνοψίζονται στις εξής συνέπειες: κακό επίπεδο σωματικής υγείας, αύξηση στις άδειες ασθενείας, πτώση στην παραγωγικότητα, έκπτωση στην ποιότητα εργασίας, αύξηση των λαθών και των εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματική εξουθένωση, έλλειψη κινήτρων και διαπροσωπικές συγκρούσεις.

Σ’ αυτούς που βλάπτονται συμπεριλαμβάνονται και οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Η κόπωση, οι δυσκολίες συγκέντρωσης και η ασυνεπής απόδοση των εργαζόμενων επηρεάζουν τόσο την ποιότητα του παραγόμενου έργου όσο και το εργασιακό κλίμα. Υπολογίζεται πως για το 50% του φαινομένου της συστηματικής απουσίας από την εργασία (absenteeism) ευθύνεται το στρες σχετιζόμενο με την εργασία.

Τα ποσοστά απουσίας από την εργασία (absenteeism) εξαιτίας προβλημάτων ψυχικής υγείας έχουν τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία.

Ευρωπαϊκή εκστρατεία για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας του εργαζομένου

Μέσα στο πλαίσιο που δημιουργούν τα παραπάνω δεδομένα, η ευρωπαϊκή εκστρατεία «Εργασία. Σε Αρμονία με τη Ζωή- Η Ευρώπη σε Κίνηση» στοχεύει να τονίσει τη σημασία των παραγόντων που προκαλούν στρες στο εργασιακό περιβάλλον και να συλλέξει μοντέλα καλής πρακτικής στην προαγωγή της ψυχικής υγείας, ώστε να γίνουν γνωστά και να υιοθετηθούν από μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Η εκστρατεία, στην οποία συμμετέχουν 20 κράτη-μέλη, αποτελεί την 8η πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Δικτύου (ENWHP). Στη χώρα μας έχει αναλάβει τον συντονισμό της εκστρατείας στην Ελλάδα, το Εθνικό Δίκτυο Προαγωγής Υγείας στους Χώρους Εργασίας (ΕΔΠΥΧΕ), που λειτουργεί υπό την προεδρεία του Αν. Καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής κ. Γιάννη Τούντα, και συντονίζεται από το Ινστιτούτο Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής, με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι εταιρείες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκστρατεία μπορούν να συμπληρώσουν ένα σύντομο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που θα βρουν στην ιστοσελίδα (www.neahygeia.gr).

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων με τις καλύτερες πρακτικές προαγωγής της ψυχικής υγείας των εργαζομένων, θα παρευρεθούν θα λάβουν το βραβείο «Move Europe Partner Excellence».

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι