Η νόσος των καπνιστών προτιμά τους... κοντούς!

http://www.e-write.gr/files/u2/Safesmokes.jpgΟι άνθρωποι που παθαίνουν «νόσο των καπνιστών» σε νεαρή ηλικία είθισται να είναι πιο κοντοί από τον γενικό πληθυσμό, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες οι οποίοι εξέτασαν στοιχεία από περισσότερους από 1 εκατομμύριο εθελοντές για να καταλήξουν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα.

Η νόσος των καπνιστών δεν είναι άλλη από την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η οποία με τη σειρά της περικλείει την χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα και κατά κανόνα οφείλεται στο κάπνισμα.

Την νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας», πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Όπως γράφουν, πολλές προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του ύψους κατά την ενήλικη ζωή και του κινδύνου αναπτύξεως χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Επειδή, όμως, οι περισσότερες από αυτές είναι πολύ παλιές – ανάγονται σε εποχές κατά τις οποίες οι συνθήκες διαβίωσης δεν ήταν και οι καλύτερες – βάλθηκαν να διαπιστώσουν εάν ισχύει το ίδιο και σήμερα, που τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά.

Έτσι, συγκέντρωσαν στοιχεία για 1.025.662 ανθρώπους ηλικίας πάνω από 35 ετών από μία μεγάλη βάση δεδομένων που ονομάζεται HealthImprovementNetwork.

Όπως διαπίστωσαν, η συσχέτιση μεταξύ ύψους και ΧΑΠ ήταν ιδιαίτερη ισχυρή στους ασθενείς ηλικίας 35 έως 49 ετών (η διαφορά του ύψους μεταξύ υγιών και ασθενών υπερέβαινε τα 1,5-2 εκατοστά) ενώ στους μεγαλύτερους προοδευτικά εξασθενούσε – για να γίνει πιο αδύναμη στις ηλικίες άνω των 90 ετών, όπου μετά βίας έφτανε τα 0,51 εκατοστά.

Ο μέσος όρος της διαφοράς του ύψους μεταξύ υγιών και ασθενών ήταν 1,12 εκατοστά.

Τι σχέση μπορεί να έχει το ύψος με την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια; Οι ερευνητές πιστεύουν πως η διαφορά στο ύψος αποτελεί ένδειξη ότι οι πάσχοντες από ΧΑΠ προέρχονται από πιο φτωχό περιβάλλον, το οποίο ευνοεί το κάπνισμα και άλλες κακές συνήθειες, και ταυτοχρόνως πλήττει την σωματική ανάπτυξη.

Όπως εξηγούν, σε ένα πιο φτωχό περιβάλλον είναι πιθανότερο να καπνίζει η μητέρα και να υιοθετείται ανθυγιεινή διατροφή κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής με συνέπεια να πλήττεται τόσο η σωματική ανάπτυξη, όσο και αυτή των πνευμόνων. Επιπλέον, είναι πιθανότερο να φτάνει κανείς στην ενηλικίωση έχοντας εισπνεύσει τον καπνό των καπνιστών συγγενών του, αλλά και να έχει μάθει και ο ίδιος να καπνίζει.

«Η κακή διατροφή κατά την ενδομήτριο ζωή και κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να επηρεάσει την γενική ανάπτυξη του σώματος και των πνευμόνων. Το γεγονός αυτό συνδυάζεται με την αυξημένη πιθανότητα συμβίωσης με οικογένειες και συνομηλίκους που καπνίζουν με συνέπεια αυξημένο κίνδυνο έναρξης του καπνίσματος. Δεδομένου ότι η κύρια αιτία της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα, όλοι οι παραπάνω παράγοντες μαζί εξηγούν τα ευρήματά μας», σημειώνουν.

Οι πάσχοντες από ΧΑΠ έχουν μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες στους πνεύμονές τους εξαιτίας του καπνίσματος. Υπολογίζεται πως στην χώρα μας πάσχουν από αυτήν πάνω από 700.000 άτομα, αλλά οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν.

Στη Βρετανία, οι πάσχοντες υπολογίζονται σε 3,7 εκατομμύρια, οι 900.000 εκ των οποίων δεν το ξέρουν.

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι