Νευρωνικός υπολογιστής: Το μέλλον των computers;

Νευρωνικός υπολογιστής: Το μέλλον των computers;

Ποιες είναι οι ενεργειακές απαιτήσεις του ανθρωπίνου εγκεφάλου; Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες κατά καιρούς, ωστόσο μία «συμβατική» εξομοίωσή του, με τη χρήση κλασικών τσιπ κρίνεται ως ασύμφορη.
Ο Κουαμπέναν Μποαχέν, επιστήμονας πληροφορικής του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, έχει εκτιμήσει πως η ενεργειακή τροφοδοσία ενός ρομπότ εφοδιασμένου με έναν επεξεργαστή ικανού να «πιάσει» τις επιδόσεις του ανθρωπίνου εγκεφάλου θα απαιτούσε 10 μεγαβάτ - ενέργεια που αντιστοιχεί σε ένα μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Discover Magazine, υπάρχει πιο οικονομικός τρόπος: πρόκειται για τον υπολογιστή Neurogrid, ο οποίος δημιουργήθηκε από τον Μποαχέν και την ομάδα του και αφήνει κατά μέρος την ακρίβεια των ψηφιακών τρανζίστορ για ένα σύστημα που αντιστοιχεί στο «χάος» των νευρώνων, βάσει του οποίου λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Η τάση υιοθέτησης του «χάους» έναντι της «τάξης» θα μπορούσε να φέρει μία νέα εποχή στον κόσμο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, της οποίας βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η «απρόβλεπτη» λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο Neurogrid περιέχει ένα εκατομμύριο νευρώνες (ουσιαστικά πυκνωτές αντιστοίχων επιδόσεων με ένα νευρώνα) και παρόλα αυτά χωράει σε ένα χαρτοφύλακα και για την τροφοδοσία του επαρκούν μερικές μπαταρίες D. Πρόκειται για μεγάλη πρόοδο σε σχέση με προηγούμενα συστήματα «νευρωνικών» υπολογιστών, που είχαν φτάσει μέχρι τους 45.000. Το επόμενο μοντέλο εκτιμάται πως θα έχει 64 εκατομμύρια, αντιστοιχώντας σε έναν εγκέφαλο ποντικιού.

Το νέο αυτό είδος υπολογιστή δεν βρίσκεται ακόμη σε θέση να αντικαταστήσει τα συμβατικά συστήματα- ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως θα αποτελέσει μία διέξοδο από το «νόμο του Μουρ», αποτελώντας έτσι το μέλλον των συστημάτων υπολογιστών.


[Πηγή]

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι