Καταπληκτικό! Μαθετε που βρίσκεστε χωρίς Gps!

google maps my location

Μία πολύ χρήσιμη λειτουργία των Google Maps για τα κινητά μας είναι τώρα διαθέσιμη και στην browser έκδοση της εξαιρετικά δημοφιλούς υπηρεσίας χαρτών!

my location buttonΤο My Location σας επιτρέπει να βλέπετε στον browser σας την τοποθεσία σας χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δέκτη GPS! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ένα κλικ στο νέο στρογγυλό κουμπάκι που βρίσκεται πάνω από το zoom, να επιτρέψετε την συγκεκριμένη λειτουργία για λόγους ασφαλείας και πολύ γρήγορα θα δείτε την τοποθεσία σας στον χάρτη της Google!

Το κουμπάκι θα εμφανιστεί μόνο αν χρησιμοποιείται κάποιον browser που υποστηρίζει την λειτουργία αυτή και συγκεκριμένα τον Firefox 3.5 και το Chrome 2.0. Αν προτιμάτε κάποιον άλλο τότε θα πρέπει να εγκαταστήσετε τα Google Gears.
Η λειτουργία του βασίζεται στο Geolocation API standard και χρησιμοποιεί τα δίκτυα wi-fi που υπάρχουν γύρω σας για να υπολογίσει την τοποθεσία σας. Αν υπάρχουν αρκετά, τότε σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από την ακρίβεια του! Εάν δεν υπάρχουν ασύρματα δίκτυα τότε θα χρησιμοποιήσει την διεύθυνση IP σας για να βρει στο περίπου την τοποθεσία σας. Εμένα στο σπίτι πέτυχε την τοποθεσία μου ακριβώς, ενώ στο γραφείο έπεσε έξω μόλις ένα τετράγωνο!

Η μελλοντική χρήση από την Google μπορεί να αφορά το location based κοινωνικό δίκτυο Latitude ή την ακόμα πιο στοχευμένη προβολή διαφημίσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται το Geolocation API (και το Brightkite το υποστηρίζει για παράδειγμα εδώ και καιρό) αλλά η τελική έκδοση του Firefox 3.5 και η υιοθέτηση του από την Google σίγουρα θα του δώσει μεγάλη δημοσιότητα! Περιμένω σύντομα την παροχή ανάλογων υπηρεσιών και από άλλες mainstream υπηρεσίες όπως το Facebook.

Το λεγόμενο sharing, το να δημοσιεύουμε δηλαδή πληροφορίες – στοιχεία – φωτογραφίες κτλ από την ζωή και την καθημερινότητα μας, γίνεται όλο και πιο δημοφιλές με βασικούς πρωταγωνιστές το Facebook, το Twitter και το Friendfeed. Όσο περνάει ο καιρός όλοι αισθάνονται πιο άνετα να μοιράζονται όλο και περισσότερα και σίγουρα στο μέλλον το Geolocation θα παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο!

[Πηγη]

 
Back to top
© 2011 Το Τεφτέρι